Type Here to Get Search Results !

Calendar ortodox 7 octombrie 2024


În fiecare an, pe data de 7 octombrie, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Mari Mucenici Serghie și Vah, dar și pe Sfinții Mucenici Iulian preotul, Chesarie diaconul și Polihronie. Este sărbătoare cu cruce neagră.

 Calendar ortodox 7 octombrie 2024. Sfinții Mucenici Serghie și Vah au trăit în timpul domniei împăratului Maximian (286-305). Serghie a fost „primicer” (era scris primul pe lista oficial recunoscuta a conducătorilor) și Vah „secundicer” (se afla al doilea într-o castă).

 Cei doi Sfinți erau creștini, așa că au ales să își ascundă credința, deoarece știau cât de mare era ura împăratului pentru cei care credeau în Hristos. Într-o zi, mai mulți slujbași i-au spus augustului despre adevărata lor credință.

Atunci, Sfinții Mucenici Serghie și Vah au recunoscut credința sa, iar împăratul le-a poruncit să se închine idolilor, să le aducă jertfă și să mănânce din cele jertfite în timpul unei mari ceremonii închinate zeilor protectori ai Romei.

Calendar ortodox 7 octombrie 2024. Cei doi au refuzat, zicând că au deja un Dumnezeu în cer, adevărat și viu și doar lui se vor închina. Împăratul s-a enervat și a poruncit să le fie luate semnele nobiliare, să fie îmbrăcați în haine femeiești și să li se pună pe umeri cercuri de fier, apoi plimbați pe străzile cetății pentru a fi batjocoriți.

 Au îndurat multe suferințe și chinuri, dar nu au renunțat la credința lor. Sfântul Vah a trecut la cele veșnice, după ce a fost bătut crunt. Sfântul Serghie a fost decapitat, primind astfel cununa muceniciei, pe data de 7 octombrie. 

 

Rugăciunea către Sfinții Serghie și Vah

”Mucenicii Tăi, Doamne, întru nevoinţele lor, cununile nestricăciunii au dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru. Că având tăria Ta, pe chinuitori au învins; zdrobit-au şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lor, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule. Pe cei ce după fire nu au fost fraţi de trup, pe aceştia Darul Cel Dumnezeiesc a cugeta frăţeşte până la sânge i-a făcut, pe Sfinţii Mucenici Serghie şi pe Vah, cinstită şi cre­dincioasă pereche. Fără de arme şi fără de haine în locul nevoinţei pe vrăjmaşul au înfruntat, rugându-se neîncetat pentru sufletele noastre.

Dreapta Ta cea purtătoare de biruinţă, cu Dum­nezeiască cuviinţă întru tărie s-a preamărit; că aceasta, Nemuritorule, ca o Puternică a toate pe potrivnici a zdrobit, făcând israelitenilor cale nouă prin adânc. Sfinte Serghie sluga lui Hristos, luând împreună rugător şi aju­tător pe Mucenicul Vah pururea pomenitul, cu care dimpreună ai săvârşit patimile cu cuget Dumnezeiesc, daţi-mi cuvânt de înţelepciune mie, ca să vă laud pe voi. Pe piatra cea neclintită a cre­dinţei lui Hristos punându-vă temelia, sfinţilor mucenici, fiind întăriţi la lupta cea bună, v-aţi arătat sprijinitori şi stâlpi ai dreptei credinţe.

Crezând cuvintelor lui Hristos şi uitându-vă către El neabătut, aţi defăimat toată dulceaţa cea trecătoare, sfinţilor, fiind cu­prinşi de Dragostea Cea Veşnică. Lepădându-vă de neam, de patrie şi de cinste pentru Hristos, acum vă veseliţi; şi îmbrăcându-vă cu îmbrăcăminte femeiască şi cu înţelepciune bărbă­tească, v-aţi înfrumuseţat cu hainele nestricăciunii.

Trimiteți un comentariu

0 Comentarii